Forskningsprojekt i immunceller

20. februar 2017

Ph.D Jonas Folke, Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, skriver om den forskning, han sammen med andre arbejder på i disse år for at trænge nærmere ind i problemerne med MSA.

Drivkraften er, at finde frem til en måde, hvorpå man kan bremse MSA sygdommens hastige forløb og måske en dag ad den vej, nå frem til en helbredelse:

Sygdommen Parkinson’s sygdom (PD) er en neurologisk degenerativ sygdom som er karakteriseret ved ufrivillig rysten, langsomhed og muskelstivhed. Sygdommen udvikler sig langsomt og selvom adskillige behandlingsmetoder er mulige, er der endnu ikke nogen muligheder for helbredelse. Multipel system atrofi (MSA) er en atypisk Parkinson sygdom med symptomer, der ligner dem man ser ved PD, men med et forløb som medfører en større skadelig virkning på både hjernen og kroppen

. Årsagen til selve sygdommen er endnu ukendt. Symptomerne skyldes, at sygdommen angriber de nerveceller i hjernen som producerer og udskiller signalstoffet dopamin, der blandt andet er involveret i bevægelseskontrol. I disse celler er der observeret en ophobning af proteinet alpha-synuclein og når hjernecellerne dør, ophobes og spredes proteinet på skadelig vis til områdets nabohjerneceller.

I kroppens findes en iboende reaktion mod udefrakommende fremmedlegemer så som bakterier og virus.  Dette immunforsvar har en gavnlig og lidt overset rolle i den normale oprydning i hjernecellerne, såvel som i alle celler i kroppen.

Vores nyeste data viser, at en del af immunforsvaret i PD og MSA patienter ikke fungerer optimalt. Det drejer sig om særlige hjælpestoffer, kaldet naturlige autoantistoffer (NAbs), der genkender og nedbryder eventuelle skadelige proteinophobninger deriblandt proteinet alpha-synuclein. Disse selvsamme NAbs er meget beskedent tilstede hos PD patienter og er praktisk taget fraværende hos MSA patienter. På baggrund af disse fund ønsker vi at finde årsagen til denne immunologiske svækkelse hos både PD og MSA patienter.

Vores hypotese er, at nedgang i disse særlige hjælpestoffer mod alpha-synuclein kan være udtryk for en skadelig ophobning af alpha-synuclein, fordi immunsystemet ikke er i stand til at udrense proteinet effektivt.

Formålet med vores nye Ph.d.-projekt, venligt støttet af Parkinsonforeningen, er at undersøge de immunceller, der i blodet specifikt producerer hjælpestoffer, der er med til at fjerne det syge alpha-synuclein. Ved isolering af de individuelle alpha-synuclein specifikke immunceller, der er til stede i blodet, kan vi analysere de producerede hjælpestoffer i immuncellerne, for måske på den måde mere specifikt at kunne finde baggrunden for den immunologiske defekt.

Det er vores mål med dette projekt at kunne producere resultater, som på længere sigt vil kunne give bedre mulighed for behandlingsstrategier herunder passiv immunterapi i PD og MSA.

Projektet udføres hovedsagligt på Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital. Andre eksperimenter udarbejdes i tæt samarbejde med eksperter på Københavns Universitet.

I forbindelse med det aktuelle projekt er der påbegyndt hvervning af 40 patienter med PD og 40 patienter med formodet MSA, samt 40 raske kontroller, som vi beder om en blodprøve. Hvervningen af PD patienter sker i samarbejde med overlægerne Annemette Lykkegaard og Merete Karlsborg fra neurologisk afdeling på Bispebjerg-Frederiksberg hospital.

Da MSA er en sjælden sygdom, har vi etableret samarbejde med andre neurologiske afdelinger i landet, nemlig overlæge Matthias Bode fra Odense Universitetshospital, samt professor Karen Østergaard, overlæge Erik Hvid Danielsen og overlæge Mette Møller i Aarhus. Projektet forventes at kunne afsluttes i 2019-20.